mandag 11. april 2011

I dag var det heldag i norsk. Jeg var ferdig ganske tidlig, ettersom jeg fikk en oppgave som traff meg godt. Den har jeg rett og slett tenkt å dele her - gi meg gjerne feedback, både ris og ros. Stilen er uten tittel (etter ønske av lærer) og handler om endringen av normer.


Det var Juraperioden. Det var barokkepoken. På forskjellige tidspunkt var der romantikken, den realistiske og postmodernistiske tidsperioden. Alle representerer de en stil, en levemåte og en tankegang endret i en uendelig evolusjon hvor de avløser hverandre. Men hvis denne tidsalderen (ta 1970 til 2010) skulle navngis, hva skulle den kalles? Hva kommer til å bli døpenavnet når historikerne setter seg ned i 2100 og funderer på våre valg i form av filosofi og handling? ”Den nye opplysningsepoken”? ”Frigjøringsepoken”? Eller kanskje noen med bedre sans for humor er ærlige og sier ”Tidsalderen alle dret seg loddrett ut”?

En kan godt riste litt på hodet av alt som blir skrevet. Forsiden på VG nett skriker ”Vil ha kondomautomat på ungdomsskolen”. Og dette er verdens gang? En kan jo sukke og si at det har lite å si det store verdensbildet. Den spesifikke hendelsen har kanskje det. Men den er jo et prakteksemplar for hvordan vi prioriterer å bruke tiden i vårt samfunn. Hvordan hadde noen reagert bare på å bli vist et kondom i 1940? 

1.      Forferdelse/ skrekk. En kvinne hadde kanskje svimt av eller hysjet deg ned i redsel for å bli sett med det.
2.      Fascinasjon. Hva er det?
3.      Latter. Ingen ville bli sett med noe så tåpelig. Den var kun i veien, idiotisk og helt ufunksjonell. 

Dessuten var det vel ikke noe poeng med den? Man skulle ikke ha sex overhodet med mindre man var gift allikevel. I dag er den seksuelle lavalder 16 år, med en debutalder på 15 år blant jenter. Gjennomsnittstallet på ideelle seksuelle partnere har gått fra det tallet en, til en normal mellom 8 og 10 i dag. Hvorfor det?

Hvorfor ikke? Alle andre gjør det jo. Åja, stemmer det – samfunnet bestemmer. Normer, de skriftløse lovene som følges og brytes etter hva en vil oppnå. I dagens samfunn finnes det fortsatt lover for hva som er akseptert og hva som ikke er det. Alle har jo hørt ordet tabu. De fleste over en alder av ti år vet at det betyr noe samfunnet ikke vil vite av, som skaper sjokktilstander og oppstandelse blant våre med medmennesker. Gjerne de eldre, om en skal stereotypere litt. Og for virkelig å oppdatere vokabularet her, så finnes det enda et ord: Noa. Noa brukes om alle de ting som er helt ufarlige og alminnelige i vårt samfunn, altså tabuets motstykke. Men hvorfor har ingen hørt om Noa, med mindre det er snakk om en diger båt, syndeflod en samling zoologiske individer?

Det er jo konservativt da. Når en hører ordet, er det nærmest negativt ladet. Gammeldags og tradisjonelt, synonymer som blir assosiert med bestemødre, kamferdrops og pekefingre som vifter i en ”nei, nei gutt” maner. Å rebellere mot sine eldre er jo ikke en handling som er satt kun til en tidsperiode, det ligger i blodet. En skal løsrive seg fra sine foreldre og finne sin egen vei, gjerne gjennom en serie opplevelser og erfaringer – som foreldregenerasjonen mest sannsynlig legger hendene for øynene for å unngå. Rent biologisk sett skulle man bli sterkere og bedre rustet til å overleve i omgivelsene. På denne måten skal en dermed utvikle seg litt etter litt, og ta meg seg litt nytt i hver generasjon – og dette innebærer også nye samfunnssyn. Som igjen fører til nye normer. Sånn sett er normene ikke noe stadfestet og uforanderlig, det er bare at det henger litt etter hele tiden ettersom det er de før som legger grunnlaget. Men slik er det ment å være.

Så hvorfor er det da så mye snakk om dagens eksponerte samfunn og deres radikale holdninger i forhold til hva som er normalt? Er det ikke en naturlig endring som gjør at 13åringer sminker seg, 15åringer debuterer seksuelt, drikker hemningsløst i helgene og poster bilder av seg selv spyende på Facebook dagen derpå? Er det ikke sosial evolusjon som gjør at popstjerner lekker seksuelle hjemmevideoer på nett, synger om S&M og gifter seg 4 ganger med diverse ansatte og barnepiker? 

Klart, det overdrives i en mild grad her nå. Men det er akkurat det media viser oss.
Paradise Hotel sendes hver dag og de populære er deltagerne er de som uttaler seg vulgært og oppfører seg like utagerende. Ikke siden Adam og Eva har det vært så mye nakenhet å finne offentlig – og de ble i det minste litt skamfulle. Men hvem skal være menneskehetens Gud som viser oss ut av Skammens Hage? Media er definitivt slangen i historien. En liten bit av noe nytt, spennende og oppmerksomheten som omgir det, og alle vil ha mer. Visdom byttet ut med dårskap. Dagens norm, anno 2011.

Den nyere tidens nextopi er nok også en stor faktor. Tidligere frigjøringer og forbedringer har skapt et forventningspress på nåtid og fremtid som hele verden ønsker å innfri på en gang. Skjer det ikke noe nytt, kjedes man. Hva finner en på da?

 … Paradise Hotel.

Normendringer vil alltid skje. Det er litt for mange koblinger i maskinen Verden til at en del kan utvikle seg uten at det trekker en trinse til avdelingen for samfunnsholdninger. Men at det utvikler seg så fort som det gjør nå, er ikke rart med det verdensomspennende nettet, Apple og underholdningsindustriens økende rolle. En skulle tro den nye normen har blitt redigert til å bli kun bryte den forrige. Håper bare at denne generasjonen blir den husket som ”Slutten på tidsalderen alle dret seg loddrett ut”.

vil minne om opphavsrett

7 kommentarer:

  1. Du er så flink, Maarn! <3

    SvarSlett
  2. Veldig godt skrevet, Max. Jeg antar å være en "voksen," hvordan verden utvikler seg betyr mindre for meg enn det ville til deg. Jeg håper at Steve og jeg har oppdratt våre barn til ikke å være en av lemen og være ledere i pakningen. Meg selv, har jeg hatt bare to sexpartnere i mitt lange liv, med bare en av disse samtykkende. Jeg orker ikke avslørende bilder av meg selv (mest fordi EW!) og derfor ikke legge inn noen. Men, som jeg sa, jeg er GAMLE: P Igjen, god jobb!

    SvarSlett
  3. Remember Cris - it's a schoolpaper. This is to me, an outsiders view. I cannot say that I don't take interest in popular entertainment and such, but if I was an alien coming to Earth - I would see us as an inferior species haha

    SvarSlett
  4. That's because we ARE an inferior species! We are a species of sloth, gluttony, condescension, greed, and jealousy. You never hear about a younger being on Mars beating up another younger being on Mars because she looked at the others' mate! ;)

    SvarSlett
  5. Sitter på Gravdal med en god kaffe og leser dette, Maarn. Kjempebra, og jeg skjønner så godt hva du mente med at norsk er "ditt fag" :-) Klem, Hege

    SvarSlett
  6. Så koselig at du likte den.. Og tusen takk for skyssen i dag! :)

    SvarSlett